Värm svartpeppar och anis till servering var för sig i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Låt svalna. Mortla till smulor (ej för fint!).
1.
Värm svartpeppar och anis till servering var för sig i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Låt svalna. Mortla till smulor (ej för fint!).
2.
Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Stek löken i oljan i några minuter tills löken är glansig. Pressa ner vitlöken och fräs i ytterligare någon minut.
3.
Tillsätt buljong och jordärtskockorna. Låt sjuda under lock i cirka 15 minuter eller tills jordärtskockorna är mjuka.
4.
Mixa i matberedare eller med mixerstav och rör ned crème fraîchen och pernod.
5.
Koka upp soppan på nytt så att den är varm. Späd eventuellt med mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt.
6.
Häll upp soppan i en skål. Ringla över lite olivolja. Strö över kryddorna samt ev krasse. Servera direkt.
600 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 - 3 msk pastis
2 dl crème fraîche
1 ½ tsk salt
3 msk anisfrön
1 msk hela svartpepparkorn
Jungfruolivolja av god kvalité
Krasse