back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Krämig citronpasta

  • 4 portioner

En ljuvligt god pasta med en krämig och syrlig citronsås.

När vi lagar denna rätt lever vi inte efter Julia Childs devis ”If you’re afraid of butter, use cream” – då den innehåller ansenlig mängd utav både….

Hur

Gör så här

1.

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen i saltat vatten – men tänk på att koka den riktigt al dente, dvs lite kortare tid då pastan ska koka klart i såsen.

2.

Under tiden häll ner grädden i en kastrullen. Riv ner skal från citronen. Värm försiktigt under omrörning. När grädden börjar sjuda, tillsätt 1 msk åt gången av smöret och fortsätt vispa tills du får en krämig sås.

3.

Precis innan pastan är al dente, sila av den –  men spar kokvattnet! Ta ca 2 dl av kokvattnet och häll ner i såsen. Tillsätt pastan tillsammans med parmesanosten och rör om över medelhög värme tills osten har smält. Tillsätt eventuellt lite mera vatten. Såsen stelnar något när den tas bort från värmen, så den får gärna vara lite såsig.

4.

Pressa ner ca 2 msk av citronsaften. Smaka av med salt och citronpeppar. Tillsätt eventuellt lite mer saft.

5.

Servera direkt. Garnera gärna med några tunna fina remsor citronskal.

Ingredienser

Ingredienser

ca 320 g pasta, tex linguine eller spaghetti

2 dl vispgrädde

1 citron

75 g – 1oo g smör

2 dl färskriven parmesan

salt och citronpeppar

citronskal till garnering

extra parmesan till servering