back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Krämig broccoli­soppa med nässlor, kirskål och löktrav

  • 4 portioner

En krämig broccolisoppa med nässlor, kirskål och löktrav som är perfekt att göra med ogräs från trädgården.

Hur

Gör så här

1.

Skala och hacka lök och vitlök.

2.

Skölj och skär/bryt broccolin i bitar.

3.

Rensa och skölj ogräset.

4.

Fräs lök i olivolja i några minuter i en kastrull.

5.

Tillsätt broccoli, potatis och fräs i några minuter.

6.

Tillsätt buljong och koka upp.

7.

Låt koka i 10-15 minuter, eller tills potatisen är mjuk.

8.

Rör ner ogräs, låt koka i ca 1 minut och kör sedan soppan i en matberedare eller med mixerstav tills den är slät.

9.

Rör i crème fraîche, värm soppan lite till och smaka av med salt och peppar.

10.

Späd eventuellt med mer buljong om så önskas.

Att tänka på när du tillagar och äter ogräs

1.

Plocka inte ogräs invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve

2.

Använd handskar när du plockar nässlor

3.

Rensa och skölj ogräset noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar

4.

Plocka bladen när de är späda

5.

Plocka endast om du till 100% är säker på att det är ätbart

Ingredienser

Ingredienser

1 gul lök

1 vitlök

ca 500 g broccoli

3 potatisar

2 msk olivolja

ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong

1 liter nässlor, kirskål och/eller löktrav

ca 1 dl crème fraîche