Skrubba rent citronerna.
Ett recept på hur man konserverar citroner för användning i det marokanska köket och tagines.
1.
Skrubba rent citronerna.
2.
Skär bort den lilla hårda delen där stjälken har suttit.
3.
Skär från ena änden ett kryss i citronen utan att skära igenom helt. (Du ska få fyra klyftor som sitter ihop nedtill).
4.
”Fyll” varje citron med 1 msk salt.
5.
Tryck ner citronerna i en burk så att de är tätt packade.
6.
Tryck ner på dem så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
7.
Fyll på med extra citronsaft från 1 citron.
8.
Sätt på ett lock och låt stå över natten i rumstemperatur.
9.
Tryck ner på citronerna lite igen så att de släpper ifrån sig ännu mera saft.
10.
Repetera varje dag i 3 dagar.
11.
Om inte citronerna är helt täckta av saft vid det här laget kan man tillsätta ytterligare pressad citronsaft.
12.
Ställ i kylskåpet.
13.
Citronerna är klara att använda efter 3 – 4 veckor.
14.
Tips! Prova att smaksätta med några korianderfrön, ett lagerblad, en kanelstång eller en chilifrukt – eller en kombination av flera.
valfri mängd citroner
1 msk per citron salt
saft från ca 1 - 2 citroner citronsaft