back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Kolasås

  • 3 dl

Kolasås – så enkelt att göra och såå gott. Här bjuder vi på ett grundrecept med olika smakvariationer. Vad sägs om t ex kolasås med smak av lavendel, Earl Grey eller lakrits?

    Hur

    Gör så här

    1.

    Blanda alla ingredienserna i en kastrull.

    2.

    Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter, tills såsen tjocknar något (den blir ännu tjockare när den svalnar).

    3.

    Servera varm eller kall.

    4.

    I en lufttät behållare i kylen håller såsen i 1–2 veckor.

    5.

    Tillsätt 1 tsk fleur de sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt.

    6.

    Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.

    7.

    Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.

    8.

    Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.

    9.

    Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.

    10.

    Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.

    Kolasås med fleur de sel

    1.

    Tillsätt 1 tsk fleur del sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt

    Lakritskolasås

    1.

    Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.

    Butter rum-kolasås

    1.

    Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.

    Lavendel- och Earl Grey-kolasås

    1.

    Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.

    2.

    Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.

    3.

    Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.

    Ingredienser

    Ingredienser

    2 dl vispgrädde

    1⁄2 dl strösocker

    1⁄2 dl farinsocker

    1 dl ljus sirap

    50 g smör

    en nypa salt