Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
Kolasås – så enkelt att göra och såå gott. Här bjuder vi på ett grundrecept med olika smakvariationer. Vad sägs om t ex kolasås med smak av lavendel, Earl Grey eller lakrits?
1.
Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
2.
Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter, tills såsen tjocknar något (den blir ännu tjockare när den svalnar).
3.
Servera varm eller kall.
4.
I en lufttät behållare i kylen håller såsen i 1–2 veckor.
5.
Tillsätt 1 tsk fleur de sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt.
6.
Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.
7.
Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.
8.
Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.
9.
Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.
10.
Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.
1.
Tillsätt 1 tsk fleur del sel eller flingsalt när såsen har sjudit färdigt
1.
Tillsätt 1 msk lakritspulver till övriga ingredienser.
1.
Tillsätt cirka 1 msk mörk rom till övriga ingredienser.
1.
Börja med att koka upp grädden med 2 påsar Earl Grey och 1 tsk lavendel.
2.
Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i cirka 1 timme.
3.
Sila grädden och fortsätt sedan att koka såsen enligt receptet.
2 dl vispgrädde
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
en nypa salt