back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Kokt kronärtskocka med dippsås

  • 1 kronärtskocka per 2 personer

Ska ni ha gäster i helgen? Då kan vi idag tipsa om att bjuda på kokta kronärtskockor tillsammans med en eller flera dipsåser. Dessa passar perfekta att servera som tilltugg eller som en förrätt. Monica gillar att hålla det enkelt och äta sina kronärtskockor med citronsmör medan Lisas favorit är krämig pestodipp. Eller varför inte en god hollandaisesås eller gräslöksdipp?

Hur

Kronärtskocka

1.

Lägg kronärtskockan i en stor gryta och häll på vatten så att den täcks. Salta lätt. Koka i 30–50 minuter. Koktiden beror på kronärtskockans storlek. Den är klar när det går lätt att rycka bort bladen. Servera varm eller kall tillsammans med någon eller några av dippsåserna

Citronsmör

1.

Smält smöret

2.

Blanda smöret med citronskal och salt

Krämig pestodipp

1.

Blanda crème fraiche och pesto

Hollandaisesås

1.

Smält smöret på låg värme. Ta av kastrullen från värmen och ställ åt sidan

2.

Vispa samman äggulor och vatten i en liten rostfri skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten och vispa tills äggsmeten tjocknar.

3.

Lyft bort skålen från vattenbadet och vispa ner smöret lite i taget. Se till att bottensatsen inte kommer med. Tillsätt citron och cayennepeppar. Smaka av med salt

Gräslöksdipp

1.

Blanda ingredienserna. Smaka av med örtsalt

Ingredienser

Ingredienser

1 kronärtskocka

Salt

Citronsmör

100 g smör

½ citron

2 krm flingsalt

Krämig pestodipp

2 dl crème fraiche

ca 3 msk pesto

Hollandaisesås

250 g smör

3 äggulor

2 msk vatten

2 tsk färskpressad citronsaft

¼ krm cayennepeppar

salt

Gräslöksdipp

2 dl gräddfil

½ dl majonnäs

2–3 msk gräslök

örtsalt