back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Klassisk helstek kalkon med äpple- och salsiccia ”stuffing” och skysås

  • 8-10 portioner

En klassisk Thanksgiving-middag med helstekt kalkon, äpple- och salsiccia stuffing och skysås. Nedan hittar ni iallafall alla recepten som behövs för att lyckas med er Thanksgiving middag – eller varför inte servera som juldagsmiddag istället. Det är då många i Sverige har som tradition att äta kalkon.

Hur

Stuffing

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Skala och finhacka löken till stuffingen.

3.

Skär ett snitt i salsiccian, ta ur köttet och hacka det.

4.

Finhacka sellerin.

5.

Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar.

6.

Skär brödet i små bitar.

7.

Fräs lök och selleri i smör på låg värme i några minuter.

8.

Lägg i salsiccian och stek lite till.

9.

Lägg över i en skål och rör ihop med resten av ingredienserna.

10.

Smaka av med salt och peppar.

Kalkon

1.

Ta ur kalkonens inkråm men spara det till skyn.

2.

Skölj kalkonen och klappa den torr med hushållspapper.

3.

Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt.

4.

Fyll den med stuffing.

5.

Lägg det som inte får plats i en ugnsform.

6.

Pensla hälften av det smälta smöret på kalkonskinnet och krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie.

7.

Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i 2 timmar.

8.

Ta bort folien, ös skyn över kalkonen och pensla på resten av det smälta smöret.

9.

Öka ugnsvärmen till 225 grader. Tillaga kalkonen i ytterligare 30 minuter eller tills innertemperaturen intill lårbenet är 75 grader.

10.

Ös den med jämna mellanrum.

Sås

1.

När kalkonen är klar, ta upp kalkonen ur formen och ställ åt sidan.

2.

Vispa ihop beläggningen och skyn som bildats.

3.

Skala och hacka lök och morot till såsen.

4.

Smält 2 msk av smöret i en kastrull.

5.

Fräs lök, morötter och inkråmet från kalkonen i några minuter.

6.

Häll i sky, lagerblad och buljong.

7.

Låt sjuda i cirka 30 minuter under lock.

8.

Sila bort grönsakerna och inkråmet.

9.

Smält resten av smöret i en annan kastrull.

10.

Vispa i mjölet och häll i buljongen under vispning.

11.

Låt såsen småkoka under vispning tills den börjar tjockna, i cirka 5 minuter.

12.

Rör i soja och rödvinbärsgelé.

13.

Smaka av med salt och peppar.

14.

Medan såsen kokar, ställ in eventuell överbliven stuffing i ugnen och låt den bli gyllenbrun.

Sötpotatisgratäng

1.

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor ugnsform.

2.

Skala och skiva sötpotatisen så tunt som möjligt.

3.

Smula chévren.

4.

Blanda vispgrädde, timjan, salt och svartpeppar.

5.

Varva sötpotatis och ost i formen.

6.

Häll över grädden.

7.

Grädda i ugnen i cirka 1 timme

Brysselkål med bacon och tranbär

1.

Stek baconet knaprigt i en stekpanna.

2.

Låt rinna av på hushållspapper och bryt det sedan i mindre bitar.

3.

Koka brysselkålen i cirka 5 minuter (fryst i 3 minuter).

4.

Häll av vattnet och rör ihop kålen med smöret tills det smälter.

5.

Blanda brysselkålen med bacon och tranbär.

6.

Smaka av med salt och peppar.

Majs- och zuchinnipudding

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Smörj en stor ugnsform eller mindre portionsformar.

3.

Blanda alla torra ingredienser.

4.

Riv zucchinin och blanda den med ägg, gräddfil, majs, smör, gräslök och timjan.

5.

Rör ihop till en smet med de torra ingredienserna.

6.

Fördela smeten i formen eller formarna.

7.

Grädda i ugnen i 35–40 minuter för små formar och i 50–60 minuter för en större form.

Ingredienser

Kalkon

1 (ca 5 kg), färsk eller fryst kalkon

ca 125 g smält smör

salt och peppar

Stuffing

1 1/2 gul lök

300 g färsk salsiccia

2 stjälkar bladselleri

1 äpple

1 msk rosmarin

ca 125 g dagsgammalt bröd

1 1/2 dl hönsbuljong

1/2 dl hackad persilja

salt och peppar

Skysås

efter tillagning skyn och beläggningen från kalkonen

1 morot

4 msk smör

inkråmet från kalkonen

2 lagerblad

3 msk vetemjöl

1 msk kinesisk soja

2 msk rödvinbärsgelé

salt och peppar

Sötpotatisgratäng

1,7 kg sötpotatis

250 g chévre

6 dl vispgrädde

1/2 tsk torkad timjan

1 tsk salt

1/4 tsk svartpeppar

Brysselkål med bacon och tranbär

1 paket (140 g) bacon

750 g brysselkål

2 msk smör

1 dl torkade tranbär

salt och peppar

Majs- och zuchinnipudding

3 dl majsmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

2 msk strösocker

2 tsk salt

1 krm cayennepeppar

ca 150 g zucchini

3 ägg

4 dl gräddfil

ca 650 g avrunna majskorn

50 g smält smör

3 msk hackad gräslök

2 tsk hackad färsk timjan

salt och peppar