Skölj kålen och skär den i grova bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg eventuellt en tallrik över som tyngd och låt stå i kylen över natten.
Antingen kan man köpa färdig kimchi, som numera finns på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan man göra det själv. Dock måste man tänka på att det tar 5 dagar att göra kimchi. Kimchi är fermenterade grönsaker – oftast kål – och en oumbärlig ingrediens i det koreanska köket. Sedan jag tog mod till mig och smakade kimchi har jag nästan alltid en burk som står och jäser i kylen.
1.
Skölj kålen och skär den i grova bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg eventuellt en tallrik över som tyngd och låt stå i kylen över natten.
2.
Häll bort vätskan och skölj kålen länge och noggrant.
3.
Rör ihop kryddblandningen och blanda den med kålen. Packa kålen tätt i en stor burk. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå först i rumstemperatur i 1 dygn och sedan i kylen i ca 4 dagar.
4.
Gör salladen genom att koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
5.
Skala morötterna och strimla dem med potatisskalare. Strimla även zucchinin. Koka upp lättsaltat vatten och förväll morot och zucchini i ca 30 sekunder. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.
6.
Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna.
7.
Blanda kimchi, nudlar, morot, zucchini, böngroddar och sesamfrön. Salta och peppra efter smak.
½ kinakål
½ dl salt
1 liter vatten
2 msk koreansk chilipeppar eller red pepper flakes
2 msk cayennepeppar
2 msk paprikapulver
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås
1 msk strösocker
250 g äggnudlar
3 medelstora morötter
1 gul zucchini
1 grön zucchini
ca ½ dl svarta och/eller vita sesamfrön
ca 150 g färska böngroddar
salt och peppar