Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt sedan resten av mjölken.
Vi gillar att variera våra kardemummabullar och fylla dem med choklad. Extra gott blir det då!
1.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt sedan resten av mjölken.
2.
Blanda i socker, vaniljpulver, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt tills den har dubblat i storlek, ca 1 timme.
3.
Rör ihop smör, farinsocker, kakao och maizena.
4.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred ut hälften av smörfyllningen i ett jämt lager över degen.
5.
Vik ihop degen på längden och skär den i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna, snurra till nystor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan.
6.
Pensla med uppvispat ägg. Garnera ev. med pärlsocker. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
7.
Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn). Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
50 g jäst
5 dl mjölk, rumsvarm
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
250 g smör
4 dl farinsocker
1 dl kakao
1 msk maizena majstärkelse
1 ägg
ev. pärlsocker pärlsocker