back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Julgodis med 4 av våra godaste fudge

  • ca 20 rutor per fudge

Idag bjuder vi på recepten på 4 av våra godaste fudge – Chokladfudge, Cappuccinofudge, Ingefärs- och kokosfudge och Rocky road-fudge.

    Hur

    Chokladfudge – grundrecept

    1.

    Smörj en avlång form. Förbered ett kallt vattenbad genom att fylla diskhon med kallt vatten.

    2.

    Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.

    3.

    Öka värmen något och låt blandningen koka till 113 grader.

    4.

    Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa ner den i vattenbadet i ca 5 sekunder för att kokningen ska avstanna.

    5.

    Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader. Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans, ca 10 minuter.

    6.

    Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in den i kylen tills den stelnar och skär den sedan i små rutor.

    7.

    Tips! Tillsätt cocktailkörsbär, krossade polkagrisar eller nötter för att få ytterligare varianter.

    Ingefärs- och kokosfudge

    1.

    Olja en avlång bakform.

    2.

    Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Följ därefter grundreceptet.

    3.

    Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och vispa kraftigt tills fudgen börjar förlora sin glans, ca 10 minuter.

    4.

    Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in fudgen i kylen tills den stelnar. Skär den i bitar när den har stelnat helt.

    Cappuccinofudge

    1.

    Olja en avlång bakform. Blanda den första gruppen ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

    2.

    Följ därefter grundreceptet.

    3.

    Smält den vita chokladen i en skål över sjudande vattenbad tillsammans med grädden.

    4.

    Tillsätt smör i små bitar och rör sedan om försiktigt till en slät kräm.

    5.

    Låt svalna i rumstemperatur. Vispa sedan tills den tjocknar något. Bred ut krämen över fudgen.

    6.

    Dekorera med lite riven mörk choklad. Ställ in i kylen för att stelna. Skär den i rutor.

    Rocky road-fudge

    1.

    När man gör denna fudge är det bäst att vara två personer som hjälps åt.

    2.

    Förbered en sats fudge (se grundreceptet på fudge), hälften med kakao och hälften utan kakao.

    3.

    När fudgen börjar stelna under vispningen, rör ner 1 dl hackade marshmallows och 1 dl hackade jordnötter.

    4.

    Varva de två sorterna i fyra lager i en form och ställ kallt. Skär sedan i rutor.

    Ingredienser

    Chokladfudge – grundrecept

    ca 20 stycken

    50 g smör

    3 msk kakao

    5 dl strösocker

    2 dl mjölk

    100 g mörk choklad (60–70 % kakaohalt)

    2 msk ljus sirap

    Ingefärs- och kokosfudge

    ca 20 rutor

    5 dl strösocker

    2 1/2 dl vispgrädde

    2 msk smör

    2 msk ljus sirap

    3 tsk färsk riven ingefära

    1 tsk vaniljsocker

    1 1/2 dl kokosflingor

    Cappuccinofudge

    ca 20 rutor

    5 dl strösocker

    2 1/2 dl vispgrädde

    2 msk smör

    2 msk ljus sirap

    2 msk snabbkaffepulver

    1 nypa salt

    1 tsk vaniljsocker

    150 g vit choklad

    1/2 dl vispgrädde

    1 tsk smör

    mörk choklad till garnering

    Rocky road-fudge

    ca 20 rutor

    1 dl hackade marshmallows

    1 dl hackade jordnötter