Börja med att göra jordgubbpärlor. Häll oljan i ett högt glas och ställ in i frysen. Låt stå i flera timmar så det blir riktigt kallt.
Oftast vill vi hålla det superenkelt på midsommar men ibland kan det vara roligt att lyxa till det lite. Isad jordgubb- och rabarbersoppa med jordgubbspärlor och harsyra är ljuvligt gott och faktiskt inte särskilt svårt att göra. Det blir extra effektfullt att lägga upp pärlorna, harsyra och en kula glass vackert i en djuptallrik – för att sedan hälla upp den iskalla soppan framför dina gäster. Imponerande vackert och gott!
Foto Helen Pe
1.
Börja med att göra jordgubbpärlor. Häll oljan i ett högt glas och ställ in i frysen. Låt stå i flera timmar så det blir riktigt kallt.
2.
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål. Låt stå och svälla i några minuter.
3.
Värm upp saften och häll över gelatinet. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
4.
Ta fram glaset med oljan ur frysen och ställ i en skål fylld med is och lite vatten.
5.
Fyll en pipett eller en sprutflaska med saftblandningen och tryck ut små droppar ner i oljan. De kommer formas till små pärlor och sakta sjunka till bottnen.
6.
Lyft upp pärlorna med jämna mellanrum och skölj av dem i en sil under kallt vatten. Lägg åt sidan. Man måste jobba relativt snabbt så att inte saften börjar stelna innan man har hunnit göra klart alla pärlor.
1.
Ansa och halvera jordgubbarna till soppan
2.
Skölj och skär rabarbern i bitar
3.
Lägg jordgubbar och rabarber i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt vatten och socker och låt koka upp. Sjud i ca 10 minuter eller tills rabarberna är mjuka.
4.
Mosa dem lite lätt och sila genom en saftduk eller en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft.
5.
Låt soppan svalna och ställ sedan i frysen tills den är riktigt kall – men utan att frysa
1.
Lägg jordgubbspärlorna i djupa tallrikar (gärna iskalla) tillsammans med lite harsyra och en kula vaniljglass
2.
Häll på soppan framför gästerna
ca 300 g jordgubbar
ca 200 g rabarber
1/2 vaniljstång
6 dl vatten
1 ½ dl strösocker
1-2 tsk färskpressad citron
1 dl jordgubbssaft
4 tsk gelatinpulver
5 dl rapsolja eller matolja
vaniljglass
harsyra