Rengör gurkorna noggrant och skär dem i skivor. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skiva löken.
Har hittills gjort saltgurka (för att äta med honung och smetana) men tänkte nu göra ”Bread and Butter Pickles” –som är en inläggning med paprika, lök och chiliflingor.
Namnet kommer från att det användes som ett billigt men smakrikt pålägg under den amerikanska depressionen på 1930-talet. Vilken tur i oturen för oss att de är så otroligt goda, så att de idag anses mer som en delikatess än fattigmansmat!
Vi älskar att lägga dem på en tonfiskmacka eller som tillbehör till falafel
1.
Rengör gurkorna noggrant och skär dem i skivor. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skiva löken.
2.
Blanda gurkor, paprika och lök med salt i en bunke.
3.
Låt stå övertäckt i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
4.
Skölj grönsakerna i kallt vatten.
5.
Koka ingredienserna till lagen tills sockret har lösts upp.
6.
Lägg grönsakerna i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll ner den varma lagen i burkarna – den ska täcka grönsakerna – och förslut.
7.
Låt svalna och sedan stå i minst 2 dagar före servering.
500 g västeråsgurkor
1 röd paprika
1 liten gul lök
1 1/2 msk salt
2 1/2 dl äppelcidervinäger
2 dl strösocker
1 msk senapsfrön
1 msk sellerifrön
1/2 tsk chiliflingor
2 hela kryddnejlikor