Skala och finhacka lök och vitlök.
Idag blir det en favorit i repris – Indisk linsgryta med kokosmjölk, sötpotatis och spenat.
Ibland kan det vara lite knepigt att få till den där djupa, intensiva och fylliga smak som autentisk indisk mat har. Om du har lite tid så är ett sätt är att använda hela frön som man maler själv. Helst ska de också rostas innan de mals, då får kryddorna den där fina och djupa smaken. Ett annat tips är att blötlägga linserna (8-24 timmar) i rikligt med vatten innan kokning för att minska koktiden. Ju längre blötläggning, desto kortare koktid. Skölj med kallt vatten innan de läggs ner i grytan.
1.
Skala och finhacka lök och vitlök.
2.
Skala och skär sötpotatis och morötter i tärningar.
3.
Fräs lök i smör (eller ghee) i några minuter i en kastrull.
4.
Tillsätt vitlök och fräs i några minuter till.
5.
Rör ner ingefära, spiskummin, garam masala, curry, gurkmeja och mald koriander och fräs i några minuter till. (Tillsätt mer smör ifall det blir för torrt.)
6.
Tillsätt kokosmjölk och nästan all buljong.
7.
Skölj linserna i kallt vatten och lägg ner i grytan. Lägg även ner sötpotatis och morötter.
8.
Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10-25 minuter, (beroende på om de är blötlagda) eller tills linserna är genomkokta och grönsakerna är mjuka.
9.
Rör ner spenaten och koka upp igen till spenaten har förvällts. Tillsätt eventuellt mer buljong och smaka av med salt och peppar.
10.
Garnera med färsk koriander.
11.
Rör ihop yoghurt och ananas.
12.
Servera grytan med basmatiris och yoghurtananas.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor sötpotatis
2 morötter
2-3 msk ghee eller smör till stekning
1 msk riven ingefära
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
1 msk spiskummin
1 msk garam masala
2 tsk curry
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald koriander
1 burk á 400 g kokosmjölk
4-5 dl grönsaksbuljong
2 dl okokta gröna linser
150 g färsk spenat
salt och peppar
hackad färsk koriander till garnering
3 dl turkisk yoghurt
1 dl finhackad ananas