Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
En mustig och smakrik gryta med varm toner av indiska kryddor. Kan ätas som den är men blir extra matig om den serveras med basmatiris och naanbröd. Bli inte rädd pga mängden ingredienser – grytan är både snabb och enkel att göra.
Foto Lisa Björner
1.
Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
2.
Tillsätt ingefära och kryddor och fräs i någon minut till.
3.
Tillsätt linser, sötpotatis, krossade tomater och buljong och låt koka i ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka och sötpotatisen genomkokt.
4.
Blanda ner kokosmjölk, babyspenat och limesaft. Värm upp och smaka av med salt.
5.
Rör ner yoghurten och blanda lite försiktigt så att den blir melerad.
6.
Garnera med koriander. Servera som den är eller tillsammans med t ex ris.
7.
8.
Tips! Grytan går utmärkt att göra dagen innan och sedan värmas på. Den kan t om vara till dess fördel så att smakerna verkligen hinner utvecklas.
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja eller kokosolja
2 msk finhackad färsk ingefära
1 msk gurkmeja
2 tsk curry
1 tsk garam masala
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk chilipulver
3 dl röda linser, okokta
300 g sötpotatis, skalad och tärnad
400 g krossade tomater
7 ½ dl grönsaksbuljong
2 ½ dl kokosmjölk
50 g babyspenat
1 msk limesaft
1 ½ tsk salt
1 dl yoghurt naturell
en näve färsk koriander till garnering