back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hummer- och ricottafyllda pasta­knyten med brynt smör och krispig salvia

  • 4 portioner

Pasta är kanske inte det första man tänker på till nyårsmiddagen men dessa hummer- och ricottafyllda pastaknyten med krispig salvia och brynt smör är den perfekta avslutningen på året.

Foto Lisa Björner

Hur

Gör så här

1.

Blanda ihop mjöl och ägg i en matberedare tills det smular sig. Fortsätt knåda för hand i några minuter. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.

2.

Under tiden, rensa hummern på allt kött. Hacka köttet och blanda ihop med ricotta, citronskal och salt. Ställ kallt.

3.

Dela degen i mindre bitar. (Se till att den deg som inte kavlas är täckt med plastfolie så den inte torkar ut.) Kör degen igenom pastamaskinens bredaste vals. Minska inställningen ett snäpp, vik ihop degen och kör degen igenom. Gå tillbaks till den bredaste valsen och fortsätt på detta vis ca 5 ggr till. Detta gör degen smidig och fin. Slutligen kör du degen genom alla valsarna till önskad tjocklek, den nästnäst tunnaste brukar vara bra. (Det går även bra att kavla ut degen om du inte har en pastamaskin). Skär degen i rutor som är cirka 10 cm stora Lägg drygt en matsked fyllning mitt på degen. Pensla kanten kanterna med lite vatten och vik ihop till en trekant. Tryck till så att »paketet« stängs ordentligt. Nyp till försiktigt mitt på långsidan så att fyllningen trycks upp lite. Vik sedan in hörnen och nyp ihop dem till en cirkel.

4.

Värm olivolja i en kastrull. Lägg ner några salviablad åt gången och fritera i några sekunder. Lägg på hushållspapper.

5.

Smält smöret i en kastrull. Låt stå och puttra under omrörning tills bottensatsen börjar bli gyllenbrun, får en nötaktig doft och har en temperatur på 155 grader. Häll över i en bunke så att smöret inte fortsätter att brynas.

6.

Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner några pastaknyten åt gången och låt sjuda i ca vatten i 6 – 7 minuter. Lägg upp 3 knyten på varje tallrik (gärna varma tallrikar). Ringla över smöret (se till att få med bottensatsen) och strö över de friterade salviabladen och lite nymalen svartpeppar.

Ingredienser

Ingredienser

1 kg hummer

1 dl ricotta

1 tsk rivet citronskal

¼ tsk salt

olivolja

några salviablad

smör

nymalen svartpeppar

Pastadeg

ca 200 g durumvete

ca 200 g vetemjöl

4 ägg