back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Högrevs­gryta med jordärtskockor, äpple och kastanje­champinjoner

  • 4-6 portioner

Mörkt och kallt – vad passar då bättre än en mustig och god gryta. Denna högrevsgryta med jordärtskockor, kastanjechampinjoner och äpple är en favorit och värmer fint i kylan.

Hur

Gör så här

1.

Putsa köttet och skär det i mindre bitar.

2.

Skala och hacka lök och vitlök.

3.

Salta och peppra köttet.

4.

Värm lite olja i en stekgryta och bryn köttet runtom. (Eventuellt får man göra detta i omgångar om inte allt kött får plats). Lägg åt sidan.

5.

Fräs löken i några minuter tills den är mjuk.

6.

Lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, fond, soja och kryddor.

7.

Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjar bli mört.

8.

Skala potatis, jordärtskockor och äpple. Skär i mindre bitar.

9.

Skär eventuellt svampen i mindre bitar om de är stora. Fräs svampen i lite olja.

10.

Lägg ner grönsakerna i grytan och låt småkoka i ytterligare 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

11.

Tillsätt grädde, sherry och messmör och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

12.

Garnera med lite persilja.

Ingredienser

Ingredienser

600 g högrev

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

6 dl vatten

2 msk kalvfond

1 msk kinesisk soja

2 kvistar timjan

2 lagerblad

300 g potatis

250 g jordärtskockor

1 äpple

ca 100 g kastanjechampinjoner

1/2 dl vispgrädde

1 1/2 msk sherry

2 msk messmör (kan uteslutas)

salt och svartpeppar

olja att steka i

hackad persilja till garnering