back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemkärnat smör

  • ca 250 g

Här ger vi recept på både osyrat och syrat smör. Det osyrade ger en något gräddigare smak och går fortare att göra. Det syrade ger en lite nötigare smak, men ska syras i minst 12 timmar. I och med att vi inte använder opastöriserad mjölk behöver man tillsätta en kultur, till exempel filmjölk. En del av processen när man kärnar smör är att »tvätta« smöret, det vill säga att i kallt vatten knåda ut så mycket som möjligt av kärnmjölken, för att förlänga hållbarheten. Om du vet att du kommer att äta smöret relativt snart så behöver du inte vara så noga med tvätten eftersom en del av smaken försvinner med kärnmjölken.

    Hur

    Hemkärnat smör

    1.

    Låt grädden stå framme i rumstemperatur tills den är cirka 15 grader.

    2.

    Vispa den med elvisp tills den blir grynig och kärnmjölken frigörs. Täck bunken med ett stänkskydd eller en kökshandduk så att det inte skvätter.

    3.

    Sila av kärnmjölken (spara och använd den som degvätska vid bröd- eller bullbak). Fyll en bunke med isvatten.

    4.

    Lägg ner smöret och knåda det med en slev för att frigöra ytterligare kärnmjölk.

    5.

    Byt vatten flera gånger och fortsätt att knåda smöret tills vattnet inte längre blir grumligt. Smaksätt eventuellt smöret med salt.

    6.

    Förvara kallt, i en lufttät burk eller inlindat i plastfolie. I kylen håller det i cirka 1 vecka.

    Hemkärnat syrat smör

    1.

    Blanda grädden med filmjölken i en behållare.

    2.

    Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar till 4 dygn, beroende på önskad syrlighet.

    3.

    Ställ in grädden i kylen och låt den bli cirka 15 grader, det tar 45 – 60 minuter.

    4.

    Följ sedan grundreceptet på smör ovan. I en lufttät behåller i kylen smakar det bäst inom 2 veckor.

    Tips!

    1.

    I stället för att vispa grädden kan man skaka den i en burk med lock – det tar minst 10 minuter. (Gäller både vanligt och syrat smör). Vi brukar ha som en liten ”partytrick” när vi har vänner på middag, att någon av gästerna vid fördrinken får en burk med grädde att skaka. När det är dags att servera middagen har de skakat (dvs kärnat) sitt eget smör – som vi sedan förstås bjuder på till middagen! Det blir alltid uppskattat.

    Ingredienser

    Hemkärnat smör

    5 dl vispgrädde, 40 %

    ev. 1 krm - ½ tsk havssalt eller flingsalt

    Hemkärnat syrat smör

    5 dl vispgrädde, 40 %

    ev. 1 krm - ½ tsk havssalt eller flingsalt

    1 - 2 msk filmjölk eller frystorkad crème fraichekultur (mängd enligt anvisningarna på förpackningen)*

    *Filmjölken ska vara så färsk som möjligt (tillverkningsdatumet står på förpackningen) för att bakterierna ska vara riktigt pigga och aktiva.