back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjord ketchup

  • ca 1 liter

Passa på att göra hemgjord ketchup nu när tomaterna är i säsong och är riktigt smakrika och saftiga. När du väl har smakat egen ketchup gjord från grunden kommer du aldrig gå tillbaks till köpeketchup. Denna ketchup är nämligen mycket smakrikare, lite kryddigare och inte fullt så söt som den kända klassiska varianten som vi är vana vid. Tips! Prova gärna också att göra ketchup på tomater med olika färger, t ex orange, gul och grön. Tänk dock på att gröna tomater kan vara lite ”torrare” än andra tomater. Efter tomaterna har körts i matberedaren med löken, låt koka i 5-10 minuter. Puréa igen och pressa sen genom en nätsil i en kastrull. Tillsätt kryddor och koka ner enligt receptet. Om man använder andra tomater än röda kan man utesluta purén om man inte vill att färgen ska påverkas.

Hur

Gör så här

1.

Värm olja och nejlikor i en stekpanna på låg värme i cirka 5 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter. Ta upp nejlikorna men behåll oljan och fräs lök och vitlök i pannan på låg värme i cirka 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs i ytterligare 1 minut.

2.

Blanda löken med tomaterna i en matberedare. Kör till en slät puré. Pressa ner purén i en ren kastrull genom en nätsil.

3.

Lägg svartpeppar, senapsfrön, kryddpeppar, kanelstång och lagerblad i en kryddpåse. Lägg ner kryddpåsen i kastrullen tillsammans med övriga kryddor och ingredienser. Låt småkoka utan lock tills såsen har reducerats till cirka 1 liter, det tar 1 – 2 timmar.

4.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker eller vinäger beroende på hur söt eller syrlig du vill ha ketchupen. Häll upp i en eller flera väl rengjorda flaskor och förslut.

5.

Ketchupen smakar bäst om smakerna får mogna i kylen över natten. I kylen håller den i cirka 1 månad, i frysen i cirka 3 månader. Ett tips är att frysa in den i mindre satser.

Tips!

1.

Prova gärna också att göra ketchup på tomater med olika färger, t ex orange, gul och grön. Tänk dock på att gröna tomater kan vara lite ”torrare” än andra tomater. Efter tomaterna har körts i matberedaren med löken, låt koka i 5-10 minuter. Puréa igen och pressa sen genom en nätsil i en kastrull. Tillsätt kryddor och koka ner enligt receptet. Om man använder andra tomater än röda kan man utesluta purén om man inte vill att färgen ska påverkas.

Ingredienser

Ingredients

1 msk rapsolja

3 hela nejlikor

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 ½ kg färska tomater

ca ½ dl äppelcidervinäger

½ tsk svartpepparkorn

½ tsk gula senapsfrön

3 st kryddpepparkorn

½ kanelstång

1 litet lagerblad

en nypa cayennepeppar

½ tsk malen ingefära

ca 1 msk salt

ca ½ dl farinsocker eller strösocker