Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.
Gud va vi älskar hallon. Och både har turen att ha vildhallon som växer i våra trädgårdar. Efter vi har ätit oss mätta på dem brukar vi baka denna kaka. Den är ljuvligt god – och eftersom den bakas på både jäst och bakpulver har den en riktig härlig konsistens.
1.
Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.
2.
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken och rör tills jästen har lösts upp.
3.
Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt och vetemjöl. Hyvla ner smöret. Blanda till en smidig deg.
4.
Platta ut degen till en rundel och lägg i botten på formen. Tryck ut degen så den täcker hela botten. Täck formen med lite plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
5.
Under tiden, blanda smör, florsocker och strösocker. Fyll en sprits med tyll (med stort hål).
6.
Värm ugnen till 200 grader.
7.
Klipp små snittar i degen, tryck ner spritsen i hålen och fyll med smörkräm. (Var försiktig så du inte trycker ner tyllen hela vägen till botten).
8.
Pensla degen med ägg. Tryck försiktigt ner hallon i hålen med smörkrämen. Gör även ytterligare några snitt där du trycker ner endast hallon. Strö pärlsocker över kakan.
9.
Grädda i botten av ugnen i ca 45 minuter. Lägg lite folie över kakan om den börjar få för mycket färg.
1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
100 g smör
125 g smör
1 ½ dl florsocker
½ dl strösocker
ca 2 dl hallon
1 vispat ägg till pensling
Pärlsocker till garnering