Skölj purjolöken noggrant och hacka. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka jalapeñon. Riv av grönkålsbladen från de grova stjälkarna och hacka. Skiva sparrisen.
Shakskuka är en mellanöstern/nordafrikansk rätt som vanligtvis baseras på tomater. Här har vi gjort en ”grön” variant där spenat och grönkål får agera som bas i denna smakrika och tillfredsställande rätt.
1.
Skölj purjolöken noggrant och hacka. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka jalapeñon. Riv av grönkålsbladen från de grova stjälkarna och hacka. Skiva sparrisen.
2.
Stek purjolök, vitlök och jalapeño i olja i en stekpanna i några minuter. Rör i spiskummin och koriander och fräs i någon minut. Tillsätt sparrisen och stek tills den har mjuknat något. Tillsätt grönkål spenat och stek tills de sjunker ihop. Rör i edamamebönor och ärtor.
3.
Gör fyra fördjupningar i grönsakerna. Knäck äggen försiktigt ner i varje fördjupning. Värm över mellan-låg värme tills äggvitan är fast, men gulorna är fortfarande lite rinniga, i 5 – 10 minuter.
4.
Strö över salladslök, flingsalt och svartpeppar. Garnera med färsk mynta och koriander och eventuellt skivad jalapeño.
5.
Servera direkt.
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 jalapeño
100 g grönkål
6 gröna sparrisar
200 g babyspenat
2 - 3 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1 dl edamamebönor
1 dl gröna ärtor
4 ägg
3 salladslökar
mynta, koriander, skivad jalapeño till garnering
flingsalt och nymalen svartpeppar