back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Grissini

  • ca 30 stycken per deg

Dessa italienska brödpinnar ställs normalt fram på bordet som ett litet tilltugg. Här gör vi två olika varianter – den traditionella som görs med jäst men även en lite snabbare variant som görs med bakpulver. Vi bjuder även på en massa olika smaksättningar – som ger ännu godare och vackrare grissinis.

Hur

Grissini (med jäst)

1.

Smula jästen i en bunke.

2.

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av vattnet samt salt, olja, socker och ägg.

3.

Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

4.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

5.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 bitar och rulla till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och låt jäsa utan bakduk i cirka 20 minuter.

6.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla försiktigt med ägg. Strö på salt och eventuellt vallmofrön och örter. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

Grissini (med bakpulver)

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Klicka i smör och kör i några sekunder.

3.

Tillsätt isvatten i omgångar medan maskinen är igång tills det blir en smidig deg.

4.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

5.

Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

Smaksättningar

1.

Med västerbottensost: Tillsätt 1 dl riven västerbottensost i de torra ingredienserna.

2.

Med rödbeta: Koka 1 skalad rödbeta mjuk i vatten. Låt vattnet svalna och blanda sedan 2 msk av rödbetsvattnet med cirka 1 dl vatten och tillsätt i degen.

3.

Med morot: Tillsätt cirka 1 dl morotsjuice istället för vatten i degen.

4.

Med tomat: Tillsätt 2 msk tomatpuré blandad med cirka 1 dl vatten i degen.

5.

Med persilja: Mixa 1 dl persilja med 2–3 msk vatten till en puré. Blanda med cirka 1 dl isvatten och tillsätt i degen.

6.

Med parmesan: Tillsätt 1 dl riven parmesan innan mjölet tillsätts.

7.

Med citron och dill: Tillsätt 1 msk rivet citronskal och 1 msk hackad dill innan mjölet tillsätts.

8.

Med soltorkade tomater:  Tillsätt 6 hackade soltorkade tomater i olja innan mjölet tillsätts.

9.

Med persilja och basilika: Tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad basilika i degen innan mjölet tillsätts.

Ingredienser

Grissini (med jäst)

25 g jäst (½ paket)

2 dl vatten

1 tsk salt

1 msk raps- eller solrosolja

1 tsk strösocker

1 ägg, vispat

5–6 dl vetemjöl

1 ägg, lätt vispat

flingsalt och/eller vallmofrön och torkade örter

Grissini (med bakpulver)

5 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 ½ tsk bakpulver

50 g smör, kylskåpskallt

1–1 ½ dl isvatten

2 msk olivolja

flingsalt