Smula jästen i en bunke.
Dessa italienska brödpinnar ställs normalt fram på bordet som ett litet tilltugg. Här gör vi två olika varianter – den traditionella som görs med jäst men även en lite snabbare variant som görs med bakpulver. Vi bjuder även på en massa olika smaksättningar – som ger ännu godare och vackrare grissinis.
1.
Smula jästen i en bunke.
2.
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av vattnet samt salt, olja, socker och ägg.
3.
Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
4.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
5.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 bitar och rulla till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och låt jäsa utan bakduk i cirka 20 minuter.
6.
Värm ugnen till 200 grader. Pensla försiktigt med ägg. Strö på salt och eventuellt vallmofrön och örter. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
1.
Värm ugnen till 175 grader.
2.
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Klicka i smör och kör i några sekunder.
3.
Tillsätt isvatten i omgångar medan maskinen är igång tills det blir en smidig deg.
4.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
5.
Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
1.
Med västerbottensost: Tillsätt 1 dl riven västerbottensost i de torra ingredienserna.
2.
Med rödbeta: Koka 1 skalad rödbeta mjuk i vatten. Låt vattnet svalna och blanda sedan 2 msk av rödbetsvattnet med cirka 1 dl vatten och tillsätt i degen.
3.
Med morot: Tillsätt cirka 1 dl morotsjuice istället för vatten i degen.
4.
Med tomat: Tillsätt 2 msk tomatpuré blandad med cirka 1 dl vatten i degen.
5.
Med persilja: Mixa 1 dl persilja med 2–3 msk vatten till en puré. Blanda med cirka 1 dl isvatten och tillsätt i degen.
6.
Med parmesan: Tillsätt 1 dl riven parmesan innan mjölet tillsätts.
7.
Med citron och dill: Tillsätt 1 msk rivet citronskal och 1 msk hackad dill innan mjölet tillsätts.
8.
Med soltorkade tomater: Tillsätt 6 hackade soltorkade tomater i olja innan mjölet tillsätts.
9.
Med persilja och basilika: Tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad basilika i degen innan mjölet tillsätts.
25 g jäst (½ paket)
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk raps- eller solrosolja
1 tsk strösocker
1 ägg, vispat
5–6 dl vetemjöl
1 ägg, lätt vispat
flingsalt och/eller vallmofrön och torkade örter
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
50 g smör, kylskåpskallt
1–1 ½ dl isvatten
2 msk olivolja
flingsalt