back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Grillad majs med brynt vitlöks­smör, feta och picklad chili

  • 6 portioner

En favorit i repris. En av de godaste rätterna skapad av Monica. Serveras med grillad majs, brynt vitlökssmör, feta och picklad chili. Och ja, vitlöken ska koka så länge. Då blir den riktig härlig karamelliserad och söt...

Hur

Gör så här:

1.

Börja med den picklade chilin. Skär chilin i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten. När sockret har lösts upp, häll lagen över chilin. Låt svalna, och ställ sedan in i kylskåpet i ett par timmar.

2.

För att göra den karamellierade vitlöken - smält smöret i en kastrull. Krossa klyftorna lite försiktigt och lägg ner dem i smöret. Låt småputtra på väldigt låg värme tills bottensatsen börjar bli gyllenbrunt. Detta tar ca 1 timme. Var försiktigt så att det inte bränns.

3.

Om blasten är kvar på majskolvarna blötlägg dem i ca 30 minuter. Grilla majskolvarna med blasten på i cirka 10 minuter – vrid då och då så att de blir jämt grillade. Ta bort blasten – var försiktigt då de är heta. Lägg majskolvarna på grillen ännu en gång och grilla runtom i några minuter för att ge dem lite färg. Ställ en majskolv på en skärbärda (så att den står vertikalt) och skär av majskornen. (Det får gärna bli lite större ”sjok” av majskorn.) Om man inte kan eller vill grilla majskolvarna kan man också koka dem. Ta då bort blasten först och koka i dem i 5 minuter i saltat vatten.

4.

Blanda den varma majsen med smöret och vitlöken – se till att få med den goda bottensatsen. Blanda sedan ner ost och koriander. Lägg upp på ett fat och garnera med ytterligare koriander och den picklade chilin. Servera direkt! (Om majsen börjar att kallna kommer smöret att stelna!!)

Tips!

1.

Byt gärna ut feta-osten mot chèvre, parmesan, halloumi eller annan smakrik ost. Man kan även byta ut koriandern mot basilika, persilja eller timjan.

Ingredienser

Ingredienser

6 majskolvar (helst färska)

150 g smör

4-5 vitlöksklyftor

150 g feta, smulad

1 näve hackad koriander

flingsalt och nymalen svartpeppar

Picklad chili

3-5 chilifrukter

1 dl ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten