Klyv hummern på längden. Pensla lite olivolja på köttsidan.
Hummer är alltid en favorit på nyårsafton. Här serverar vi den med en champagne- och gruyèresås.
1.
Klyv hummern på längden. Pensla lite olivolja på köttsidan.
2.
Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt Gruyère och citronsaft och rör tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.
3.
Grilla hummern på köttsidan i några minuter tills den får lite färg. Vispa resten av grädden. Vänd ner grädden i såsen och rör i champagne. Servera såsen direkt med hummern.
2 kokta hummer
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
2 1/2 dl vispgrädde
50 g Gruyère
1 tsk färskpressad citronsaft
1/2 dl champagne eller mousserande vitt vin
salt och vitpeppar
persilja till garnering