Gribichesås: Vispa ihop vinäger, senap, citronsaft och olivolja. Finhacka äggen och rör ner i såsen tillsammans med majonnäs, kapris, cornichoner och örter. Smaka av med salt.
Gribiche är en fransk sås gjord på bl a kokt ägg. Traditionellt serveras den till kokt kyckling eller fisk, kalvhuvud, tripes (inälvor) eller en kall terrine. Oroa er inte - här serverar vi den till grillad hjärtsallad.
Foto: Lisa Björner
1.
Gribichesås: Vispa ihop vinäger, senap, citronsaft och olivolja. Finhacka äggen och rör ner i såsen tillsammans med majonnäs, kapris, cornichoner och örter. Smaka av med salt.
2.
Skär salladshuvuden på längden. Pensla den skurna sidan med lite olja. Lägg på ett galler över en het glöd. Grilla några sekunder tills de får grillränder.
3.
Lägg upp salladen på ett fat och ringla över såsen. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
4.
2 hjärtsallad
1 msk olivolja
1 krm flingsalt
En nypa svartpeppar
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 tsk pressad citron
3 msk olivolja
2 hårdkokta ägg
3 msk majonnäs
1 msk kapris, hackad
2 cornichoner, hackad
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dragon
2 msk hackad körvel
2 msk hackad gräslök
ca 1 krm salt