back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Grillad aubergine och paprika med labneh, granatäpplen och valnötter

  • ca 6 portioner

Grillad aubergine och paprika med labneh, granatäpplen och valnötter
. Kan ni tänka er någonting ljuvligare! Servera med lite gott bröd – som tilltugg, förättt, lättare lunch eller på en buffé.

Hur

Gör så här

1.

Börja med att göra labneh. Häll upp yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Smaka av med salt och peppar.

2.

För att göra granatäpplesirap, dela granatäpplet, slå med baksidan av t ex en träslev på skalet så att kärnorna faller ner i en bunke. Mosa kärnorna med baksidan av sleven. Pressa igenom en finmaskig nätsil. Det går även bra att pressa ur saften med en juicepress. Koka upp granatäpplesaften, socker och citron i en kastrull och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills sirapen har reducerats till 1/3. Låt svalna.

3.

Picka auberginen med en gaffel. Rosta auberginen och paprikan i ugnen på högsta värmen eller över grillen tills de är svarta runtom. Lägg paprikan i en plastpåse och låt vila i ca 20 minuter. Under tiden, när auberginen har svalnat så pass att du kan ta i dem, halvera dem och gröp ur innehållet. Låt rinna av i en nätsil. Grovhacka sedan auberginen. Dra loss skalet av paprikan. Ta bort kärnorna och skär paprikan i strimlor.

4.

Rör ihop aubergine, paprika, vitlök, citron och salt.

5.

Bred ut labnehn på ett fat. Toppa med aubergine- och paprikaröran. Ringla över lite granatäpplesirap och strö över valnötter, granatäpplekärnor och persilja. Servera med t ex pitabröd.

6.

Tips! Om inte all sirap går åt kan du spara den för att ringla över en dessert eller som smaksättning i en cocktail.

Ingredienser

Ingredients

4 aubergine

3 röd paprika

1 vitlöksklyfta

2 msk färskpressad citronsaft

¾ tsk salt

50 g rostade valnötter

1 dl granatäpplekärnor

2 msk persilja

Labneh

6 dl grekisk eller turkisk yoghurt

¼ tsk salt

en nypa svartpeppar

Granatäpplesirap

1 dl granatäpplekärnor

2 msk persilja

4 dl granatäpplesaft

½ dl strösocker

1 msk citron