Börja med att göra labneh. Häll upp yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Smaka av med salt och peppar.
Grillad aubergine och paprika med labneh, granatäpplen och valnötter . Kan ni tänka er någonting ljuvligare! Servera med lite gott bröd – som tilltugg, förättt, lättare lunch eller på en buffé.
1.
Börja med att göra labneh. Häll upp yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Smaka av med salt och peppar.
2.
För att göra granatäpplesirap, dela granatäpplet, slå med baksidan av t ex en träslev på skalet så att kärnorna faller ner i en bunke. Mosa kärnorna med baksidan av sleven. Pressa igenom en finmaskig nätsil. Det går även bra att pressa ur saften med en juicepress. Koka upp granatäpplesaften, socker och citron i en kastrull och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills sirapen har reducerats till 1/3. Låt svalna.
3.
Picka auberginen med en gaffel. Rosta auberginen och paprikan i ugnen på högsta värmen eller över grillen tills de är svarta runtom. Lägg paprikan i en plastpåse och låt vila i ca 20 minuter. Under tiden, när auberginen har svalnat så pass att du kan ta i dem, halvera dem och gröp ur innehållet. Låt rinna av i en nätsil. Grovhacka sedan auberginen. Dra loss skalet av paprikan. Ta bort kärnorna och skär paprikan i strimlor.
4.
Rör ihop aubergine, paprika, vitlök, citron och salt.
5.
Bred ut labnehn på ett fat. Toppa med aubergine- och paprikaröran. Ringla över lite granatäpplesirap och strö över valnötter, granatäpplekärnor och persilja. Servera med t ex pitabröd.
6.
Tips! Om inte all sirap går åt kan du spara den för att ringla över en dessert eller som smaksättning i en cocktail.
4 aubergine
3 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronsaft
¾ tsk salt
50 g rostade valnötter
1 dl granatäpplekärnor
2 msk persilja
6 dl grekisk eller turkisk yoghurt
¼ tsk salt
en nypa svartpeppar
1 dl granatäpplekärnor
2 msk persilja
4 dl granatäpplesaft
½ dl strösocker
1 msk citron