back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Gravade äggulor

  • 4 äggulor

Ett recept på gravade äggulor som kan användas för att ge en kick av umami eller fyllighet och djup till olika rätter. Äggulorna kan rivs över pasta, risotto eller soppa för att ge extra sälta.


    Hur

    Gör så här

    1.

    Blanda salt och socker. Fördela hälften av blandningen i botten på en liten ugnsform. Gör fyra gropar med baksidan av en sked. Lägg försiktigt en äggula i varje grop utan att de går sönder. Strö över resten av salt- och sockerblandningen. Täck löst med plastfolie och låt stå i kylen från 4 dygn upp till 1 vecka.

    2.

    Ta försiktigt upp äggulorna och borsta bort saltet. Skölj äggulorna i kallt vatten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem sedan i ugnen på 50 grader över natten eller tills de är genomtorra.

    3.

    Förvara äggulorna i en lufttät behållare.

    4.

    Tips! Prova att skölja äggulorna i äppelcidervinäger efter att de har sköljts i vatten. Det ger dem ytterligare en smaknivå.

    5.

    Tips! Använd gärna de överblivna äggvitorna för att göra maräng. Det går även bra att frysa in dem för att använda vid senare tillfälle.

    Ingredienser

    Ingredienser

    4 dl jodfritt salt

    3 dl strösocker

    4 äggulor