back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Gravad lax med granatäpple

  • 800 g lax

Nu när det bara några dagar kvar till julafton är det dags att växla upp och börja förbereda julmaten. Denna gravlax med granatäpple är både god och vacker på julbordet.

Hur

Gör så här

1.

Skär ett snitt runtom granatäpplet och bryt sedan sönder den i två delar. Håll den ena halvan över en bunke (ställ den gärna i diskhon då det skvätter) med snittsidan nedåt. Slå på granatäpplet med t ex baksidan på en träslev så att kärnorna faller ur. Gör likadant med den andra halvan. Plocka bort eventuell vita delar som är beska. Krossa kärnorna med skeden så att de saftar sig.

2.

Blanda samman de krossade granatäppelkärnorna och saften med socker, salt och vitpeppar. Gnid in blandningen på laxen på köttsidan.

3.

Fördela dillen ovanpå. Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt igen och lägg i en form eller stor fat med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd. Låt gravas i ca 2 dagar. Vänd på laxen några gånger under tiden.

4.

Skrapa bort dill och granatäpplen. Vid servering garnera med ny dill och granatäpplekärnor.

Ingredienser

Ingredienser

ca 800 g färsk laxsida, med skinn

1 dl strösocker

½ dl salt

1 msk krossad vitpeppar

1 dl hackad dill

1 granatäpple

granatäpplekärnor till garnering

dill till garnering