back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Granskottssirap

En favorit i repris från precis ett år sedan: Åh vad det går snabbt! Denna underbara men korta tid på våren som man har gått och längtat efter hela vintern. De där få dagarna när allt plötsligt slår ut och vi omfamnas av en överväldigande grönska. Och så innan vet man vet ordet av det så har syrenbuskarna och äppelträden blommat klart, nässlorna har vuxit sig stora och tulpanerna har börjat att vissna. Just nu stressar jag (Monica) runt i trädgården och försöker njuta av allt samt ta vara på det första som naturens skafferi har att erbjuda. Igår tvingade jag ut Eric för att plocka granskott med mig. (Han leker hellre med lego…). Vi lyckades få ihop en hel del som vi sedan kokade saft på och picklade. Vi gjorde även granskottssirap. Ska bli riktigt spännande att smaka. Den ska nämligen stå i 3-4 veckor. Receptet hittar ni nedan. /Monica

    Hur

    1.

    Tänk på att granskott inte omfattas av allemansrätten så fråga markägaren innan du plockar. Plocka aldrig toppskotten. Jag valde att skölja skotten pga av allt pollen och för att jag plockade dem bredvid en väg (dock vet jag inte om det är nödvändigt). Rensa skotten från skrufs och eventuella insekter.

    2.

    Varva sedan socker och granskott i en ren glasburk. Sätt på ett lock och ställ i ett soligt fönster i 3 – 4 veckor. Skaka burken då och då. Men tiden kommer sockret att smälta och du får en väldoftande sirap. Sila bort granskotten och förvara sirapen i en ren glasflaska eller burk i kylskåpet.

    3.

    Ringla över glass, doppa jordgubbar i det eller smaksätt téet – är bara några av granskottssiraps många användningsområden. Jag har även sett att vissa lägger ner några skivor citron (ekologiska och väl rengjorda) i burken med sockret och skotten. Det ska jag prova nästa gång… Ut och plocka nu!

    Ingredienser

    granskott

    strösocker