Värm ugnen till 200 grader.
Egentligen tycker jag inte grönsaker hör hemma på julbordet (!) men här är jag villig att göra ett undantag. För hur gott låter inte gräddkokt grönkål med hasselnötter och rostade prosciuttosmulor.
Foto: Matilda Lindeblad
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Lägg ut skivorna av prosciutto på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Grilla i ugnen i 5-10 minuter eller tills de är krispiga. Lägg över prosciutton på hushållspapper. Låt svalna och bryt i mindre bitar.
3.
Dra av bladen från de grova stjälkarna på grönkålen. Hacka bladen i mindre bitar.
4.
Finhacka vitlöken och fräs i smör och olivolja i en stekpanna i ca ½ minut. Tillsätt grönkålen och stek tills den sjunker ihop och blir mjuk.
5.
Rör i grädde och färskost. Låt puttra ihop någon minut. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
6.
Strö hasselnötterna och prosciuttosmulor över den krämiga grönkålen. Servera direkt.
120 g prosciutto
400 g grönkål
3 msk smör
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade
4 dl vispgrädde
200 g färskost
en nypa riven muskotnöt
salt och peppar
ca 1 dl hackade rostade hasselnötter