back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Gös med blomkålskräm och sandefjordsås

  • ca 4 portioner

Sandefjordsås känns väldigt lyxig men är otroligt enkel att göra. Här serverar vi den med gös som är en läcker och mild vit fisk.

Foto: Lisa Björner

Hur

Gör så här:

1.

Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljong och låt koka i cirka 10 minuter tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och tillsätt smör, crème fraîche, salt och peppar. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare.

2.

Sandefjordsås: Koka upp grädden i en liten kastrull. Vispa i crème fraichen och låt koka upp igen. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i klickar under vispning. Rör i forellrom, gräslök och citronsaft. Smaka av med ev salt. 

3.

Skär gösen så att du får fyra portioner. Salta. Värm lite smör i en stekpanna. Lägg i fisken och stek 2-4 minuter på varje sida, eller tills fisken är gyllene och genomstekt.

4.

Servera fisken med purén och såsen.

Ingredienser

Ingredienser

600 g gös

25 g smör till stekning

salt

Blomkålspuré

ca 800 g blomkål

1 liter grönsaksbuljong

2 msk smör

½ dl crème fraîche

3/4 tsk salt

1/2 krm vitpeppar

Sandefjordsås

1 dl créme fraîche

1 dl vispgrädde

100 g rumsvarmt, tärnat smör

80 g forellrom

1 msk hackad gräslök

1 tsk citronsaft

ev salt