Börja med att göra rabarbersirapen. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Värm så att sockrets lösts upp, koka upp och låt sedan sjuda i ca 10 minuter. Sila genom en nätsil. Låt svalna.
Fläder är riktigt gott och det finns mycket härligt man kan använda dessa aromatiska blommor till förutom den vanliga saften. Idag bjuder vi på vårt recept på friterade fläderblommor som serveras tillsammans med rabarbersirap och vaniljglass!
1.
Börja med att göra rabarbersirapen. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Värm så att sockrets lösts upp, koka upp och låt sedan sjuda i ca 10 minuter. Sila genom en nätsil. Låt svalna.
2.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Vispa i ägget och vattnet och blanda till en jämn smet.
3.
Värm olja i en kastrull till 180 grader. Doppa en klase i smeten och lägg försiktigt ner till oljan. Fritera tills klasen blir fin gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med alla fläderblomsklasar.
4.
Servera direkt med vaniljglass och rabarbersirap.
12 klasar fläderblommor
Neutral olja till fritering
1 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 ¼ dl kolsyrat vatten
1 nypa salt
250 g rabarber
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten
Vaniljglass