Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt olja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
1.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt olja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
2.
Arbeta degen smidig i maskin (ca 10 minuter) eller för hand (ca 20 minuter). Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Tillsätt valnötterna.
3.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
4.
Värm ugnen till 250 grader.
5.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till en rund limpa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
6.
Grädda brödet på nedersta falsen i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg.
7.
Låt brödet svalna på ett galler.
25 g färsk jäst
3 1/2 dl vatten
1/2 msk raps- eller solrosolja
1/2 msk salt
ca 100 g grovt rågmjöl
ca 360 g vetemjöl
1 1/2 dl valnötskärnor