back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Fougasse

  • 4 kakor

Det provençalska brödet fougasse föreställer livets träd – symbolen för livgivande kraft. Brödet är inte bara vackert utan även fantastiskt gott! Vi älskar att njuta av det tillsammans med en värmande soppa

Hur

Gör så här

1.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.

2.

Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.

3.

Tillsätt sedan resten av vattnet samt olja och salt.

4.

Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand.

5.

Arbeta degen för hand i minst 10 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov.

6.

Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet i 12 timmar.

7.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar.

8.

Låt degen sedan vila i ca 10 minuter.

9.

Kavla ut bitarna till ovala kakor, ca 2 cm tjocka.

10.

Skär med en vass kniv 4 diagonala snitt på varje sida av kakan.

11.

Dra ut degen något så att det blir hål och kakan ser ut som ett löv eller träd.

12.

Lägg kakorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

13.

Täck med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.

14.

Sätt ugnen på 250 grader.

15.

Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna.

16.

Låt svalna på galler.

17.

Pensla sedan med olivolja och strö över örtkryddor.

Ingredienser

Ingredienser

12 g jäst

3 dl vatten

3 msk olivolja

2 tsk salt

ca 1 liter vetemjöl

olivolja

torkad rosmarin, basilika eller timjan