back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Focaccia med Gruyère, karamelliserad lök och färska fikon

  • 9-12 bitar

Det finns nog inget godare än en nybakad focaccia - speciellt när den toppas med ljuvlig Le Gruyère AOP, söt karamelliserad lök och saftiga färska fikon. En riktig “match-made in heaven” som är perfekt att bjuda på som te x tilltugg innan middagen, tillsammans med en charkuteribricka eller som tillbehör till en god pasta.

En god och härlig focaccia med Gruyère, karamelliserad lök och färska fikon. Perfekt som tilltugg eller tillbehör till en god pasta.

Hur

Gör så här

1.

Vispa ihop jästen med vattnet. Rör ner mjöl och salt och blanda till en lös deg. Täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

2.

Dra upp sidorna av degen in mot mitten några gånger med oljade händer.

3.

Ringla lite olja över degen samt i en ugnsform eller långpanna. Häll ner degen i formen/pannan. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.

4.

Ta ut formen från kylskåpet och låt jäsa i rumstemperatur i 1 ½ timme.

5.

Under tiden focaccian jäser, skala och skiva löken. Stek i olja på mellanvärme i ca 20 minuter. Rör i socker och ev. mer olja. Fortsätt stek i ca 10 minuter till. Smaka av med salt.

6.

Värm ugnen till 225 grader.

7.

Ringla lite mer olja över degen och tryck hål i degen med oljade fingrar.

8.

Strö Gruyère-osten över degen. Fördela löken över degen och strö över flingsalt. Lägg på fikonen.

9.

Grädda focaccian mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills brödet är genomgräddat och har en innertemperatur på 95-98 grader. Täck eventuellt med folie om toppingen börjar få för mycket färg.

10.

Låt svalna något i formen och vänd sedan upp det på ett galler. Garnera med några kvistar rosmarin.

Ingredienser

Ingredienser

4 ½ dl rumsvarmt vatten

¼ paket (12.5 g) färsk jäst

ca 8 ½ dl vetemjöl special

2 tsk salt

500 g gul lök

ca 2 msk rapsolja

1 msk smör

2 tsk strösocker

50 g (riven) Le Gruyère AOP

4-6 (skivade) fikon

flingsalt

olivolja av god kvalité

rosmarin