Vispa ihop jästen med vattnet. Rör ner mjöl och salt och blanda till en lös deg. Täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
Det finns nog inget godare än en nybakad focaccia - speciellt när den toppas med ljuvlig Le Gruyère AOP, söt karamelliserad lök och saftiga färska fikon. En riktig “match-made in heaven” som är perfekt att bjuda på som te x tilltugg innan middagen, tillsammans med en charkuteribricka eller som tillbehör till en god pasta.
En god och härlig focaccia med Gruyère, karamelliserad lök och färska fikon. Perfekt som tilltugg eller tillbehör till en god pasta.
1.
Vispa ihop jästen med vattnet. Rör ner mjöl och salt och blanda till en lös deg. Täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
2.
Dra upp sidorna av degen in mot mitten några gånger med oljade händer.
3.
Ringla lite olja över degen samt i en ugnsform eller långpanna. Häll ner degen i formen/pannan. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.
4.
Ta ut formen från kylskåpet och låt jäsa i rumstemperatur i 1 ½ timme.
5.
Under tiden focaccian jäser, skala och skiva löken. Stek i olja på mellanvärme i ca 20 minuter. Rör i socker och ev. mer olja. Fortsätt stek i ca 10 minuter till. Smaka av med salt.
6.
Värm ugnen till 225 grader.
7.
Ringla lite mer olja över degen och tryck hål i degen med oljade fingrar.
8.
Strö Gruyère-osten över degen. Fördela löken över degen och strö över flingsalt. Lägg på fikonen.
9.
Grädda focaccian mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills brödet är genomgräddat och har en innertemperatur på 95-98 grader. Täck eventuellt med folie om toppingen börjar få för mycket färg.
10.
Låt svalna något i formen och vänd sedan upp det på ett galler. Garnera med några kvistar rosmarin.
4 ½ dl rumsvarmt vatten
¼ paket (12.5 g) färsk jäst
ca 8 ½ dl vetemjöl special
2 tsk salt
500 g gul lök
ca 2 msk rapsolja
1 msk smör
2 tsk strösocker
50 g (riven) Le Gruyère AOP
4-6 (skivade) fikon
flingsalt
olivolja av god kvalité
rosmarin