back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Flatbread med vitlöks­olja, persilja och citron

  • 8 stycken

Vad är roligare då än att laga mat utomhus! En favorit är ”flatbread” penslad med vitlöksolja, persilja och citron en favorit. Flatbread kan tillagas direkt på gallret över en öppen eld alternativt i en stek- eller grillpanna.

Hur

Gör så här

1.

Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Rör ner olja, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Rulla till en boll och lägg i en oljad bunke. Sätt plast över bunken och låt jäsa i 45-60 minuter i rumstemperatur, eller tills den har dubblat i storleken.

2.

För att göra vitlöksoljan, värm upp olja och vitlök i en liten kastrull. Låt sjuda i några minuter på låg värme; vitlöken ska inte få färg. Låt oljan svalna med vitlöken i. Plocka sedan ur vitlöken.

3.

Dela degen i 8 bitar. Kavla ut till ovala formar på ett mjölat underlag. Låt vila i 5-10 minuter. Grilla brödet direkt på gallret över en het glöd i 2-3 minuter på varje sida, eller tills den är genomgräddad och har fått fina grillränder. Det går även bra att steka i en torr och het stek- eller grillpanna.

4.

Pensla brödet med vitlöksoljan och strö över persilja, rivet citronskal och flingsalt. Servera direkt.

Ingredienser

Ingredienser

2 ½ dl vatten

15 g jäst

2 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk strösocker

ca 450 g (ca 7 ½ dl) vetemjöl special

Vitlöksolja

ca ¾ dl olivolja

1 vitlöksklyfta, skivad

Till servering

ca ½ dl hackad persilja

rivet skal från 1 citron

flingsalt till garnering