back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Fisksoppa med fänkål och räkor

  • ca 45 min
  • ca 4 portioner

Vi fortsätter att preppa middagarna inför vårt sportlov i fjällen. Fryst fisk går att hitta i alla matbutiker även om den är på en liten skidort. Så vårt tips är att göra klar soppan i förväg – minus fisken. Fisken kan du sedan köpa på plats. Sedan är det bara att lägga ner den i soppan och värma! Servera gärna med lite lantbröd.


 


Hur

Gör så här:

1.

Skär fiskfiléerna i bitar. Skala räkorna.

2.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Ansa och hacka fänkålen. Fräs lök i olja i en stekgryta eller stor kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morot, palsternacka och fänkål och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, vin, lagerblad, timjan och chiliflakes. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3.

Lägg ner fisken i grytan. Låt småputtra under lock i ca 4 minuter eller tills fisken är klar. Tillsätt räkor och låt puttra i ytterligare 1 minut.

4.

Rör ihop majonnäs, gräddfil och citronskal.

5.

Strö hackad persilja över soppan. Servera med gräddfilsblandningen och lite lantbröd.

Ingredienser

Ingredienser

400 g fisk (laxfilé och torskfilé)

500 g kokta räkor med skal

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 morot

1 palsternacka

1/2 fänkål

2 msk olivolja

1 förpackning krossade tomater á 500 g

2 msk tomatpuré

5 dl fiskbuljong

2 dl torrt vitt vin

1 lagerblad

1 tsk timjan

en nypa chiliflakes

ca 1 1/4 tsk salt

¼ tsk svartpeppar

1/2 dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

rivet skal från ½ citron

 

hackad persilja till garnering

lantbröd till servering