Skär fiskfiléerna i bitar. Skala räkorna.
Vi fortsätter att preppa middagarna inför vårt sportlov i fjällen. Fryst fisk går att hitta i alla matbutiker även om den är på en liten skidort. Så vårt tips är att göra klar soppan i förväg – minus fisken. Fisken kan du sedan köpa på plats. Sedan är det bara att lägga ner den i soppan och värma! Servera gärna med lite lantbröd.
1.
Skär fiskfiléerna i bitar. Skala räkorna.
2.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Ansa och hacka fänkålen. Fräs lök i olja i en stekgryta eller stor kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morot, palsternacka och fänkål och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, vin, lagerblad, timjan och chiliflakes. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3.
Lägg ner fisken i grytan. Låt småputtra under lock i ca 4 minuter eller tills fisken är klar. Tillsätt räkor och låt puttra i ytterligare 1 minut.
4.
Rör ihop majonnäs, gräddfil och citronskal.
5.
Strö hackad persilja över soppan. Servera med gräddfilsblandningen och lite lantbröd.
400 g fisk (laxfilé och torskfilé)
500 g kokta räkor med skal
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 palsternacka
1/2 fänkål
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk tomatpuré
5 dl fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
1 tsk timjan
en nypa chiliflakes
ca 1 1/4 tsk salt
¼ tsk svartpeppar
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
rivet skal från ½ citron
hackad persilja till garnering
lantbröd till servering