Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsform.
En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,
1.
Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsform.
2.
Tag bort grova stjälkar från grönkålen och skölj den ordentligt i kallt vatten. Förväll kålen i ca 1 minut i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av och hacka sedan kålen grovt.
3.
Skala lök och vitlök och finhacka. Fräs löken i olivolja i några minuter. Ställ åt sidan.
4.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa runt snabbt för att röra ut eventuella klumpar. Tillsätt mjölken och sedan grädden lite i taget under vispning på medelhög värme. Se till att det inte blir några klumpar. Höj värmen och låt koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda under fortsatt omrörning i ca 10 minuter. Rör ner lök, kål och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
5.
Häll ner blandningen i ugnsformen. Smula fetan och strö över.
6.
Skär 6 ark med filodeg i samma storlek som formen. Lägg ett ark på formen, pensla med smör. Gör på samma vis med resterande ark. Avsluta med att pensla smör på toppen.
7.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.
8.
500 g grönkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
25 g smör
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
rivet skal från 1 citron
200 g feta
ca 25 g smält smör
6 ark filodeg