Smörj en avlång bakform.
Har ni kokat kola än? Här har ni den godaste och enklaste chokladkolan med smak av havssalt.
Men jag ska vara ärlig. Det är inte alltid man lyckas. Oftast gör jag misstaget att koka kola medan jag gör 5 andra saker. Det känner kolan av. Den vill ha all din uppmärksamhet. Den vill inte ha stress och vill kokas under fridfull julig sinnesstämning. Se mina bästa tips för att lyckas med kola nedan
1.
Smörj en avlång bakform.
2.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser.
3.
Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
4.
Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.
5.
Häll upp blandningen i formen. Låt svalna något, och strö sedan över flingsalt.
6.
När kolan har stelnat, skär i rutor med en smord kniv. Slå in i bakplåtspapper.
1.
Använd tjockbottnad kastrull så att det inte bränns i botten.
2.
Med en blöt pensel, ta bort socker som har fastnat på sidan av kastrullen.
3.
RÖR INTE FÖR MYCKET. Om du nödvändigtvis måste röra ifall du är orolig att kolan håller på att brännas på botten av kastrullen – rör långsamt och försiktigt.
4.
Investera i en kökstermometer så slipper ni hålla på och kladda med kulprov etc.
5.
Tänk på att det kan ta ett tag för kolasmeten att uppnå rätt temperatur. Ha god tid på dig.
6.
Spela julmusik under tiden. Det gillar kolan. Gärna Peter Jöback eller Michael Bublé.
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
½ dl glykos
½ tsk ättiksprit
3/4 dl kakao
flingsalt