Fyll en stor kastrull med cirka 10 liter vatten.
En äkta amerikansk crawfish boil med kryddigt kokta kräftor, majs, potatis och smakrika korvar. En härligt stökig och gemytlig rätt att servera på ett bord där alla får plocka det de vill ha.
Foto Lisa Björner
Receptet har tidigare publicerats i Allt om mat.
1.
Fyll en stor kastrull med cirka 10 liter vatten.
2.
Mortla senapsfrön, korianderfrön, svartpeppar, nejlikor och kryddpeppar till kryddblandningen. Häll ner i kastrullen tillsammans med övriga kryddor och salt. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter.
3.
Skölj eller skrubba potatisen och dela den sedan. Skala och skär löken i klyftor. Dela den hela vitlöken på mitten. Skär majskolvarna i cirka 5 cm stora bitar och korven i cirka 3 cm stora bitar. Dela champinjonerna och citronerna i halvor.
4.
Tillsätt potatis, lök och vitlök i kastrullen. Se till att vattnet kokar upp igen och låt sjuda i ytterligare 15 minuter under lock.
5.
Tillsätt korv, majs, champinjoner och kräftorna om de är okokta. Pressa citronerna direkt ner i kastrullen och lägg sedan ner citronhalvorna. Låt koka i cirka 8 minuter. Om du använder kokta kräftor, ta då kastrullen från värmen och lägg ner de kokta kräftorna i spadet och låt dem ligga under lock tills de blir varma, i cirka 5 minuter.
6.
Sila bort spadet och lägg upp allt mitt på bordet på t ex tidningspapper.
3 kg kräftor
ca 10 liter vatten
1,2 kg röd potatis
2 gula lökar
1 hel vitlök
4–6 majskolvar
500 g korv
15 stora champinjoner
2 citroner
3 msk senapsfrön
2 msk korianderfrön
½ msk svartpeppar
½ msk nejlikor
½ msk kryddpeppar
2 msk cayennepeppar
1 msk dillfrön
1 msk paprikapulver
½ msk torkad timjan
½ msk torkad oregano
5 lagerblad
3 msk salt om kräftorna är kokta, 2 dl salt om kräftor är okokta