back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Citronrutor med kokos­botten och kanderade citronskivor

  • ca 15 rutor

Visste ni att säsongen för citron varar tydligen från december ända in i juli! Så idag bjuder vi på dessa sötsyrliga krämiga citronrutor.

Foto Helen Pe

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform, 20 x 30 cm.

2.

Mixa snabbt ihop mjöl, socker, bakpulver, kokos, smör och mjölk i en matberedare till en smidig deg. Tryck ut degen i botten av formen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter eller tills gyllenbrun.

3.

Rör ut Maizena med 1 dl av grädden i en kastrull. Rör i resterande grädde och vispa i ägg, socker, citronskal och citronsaft. Värm smeten på låg värme under konstant omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta av kastrullen från värmen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter eller tills fyllningen är fast. Låt kakan svalna helt i formen.

4.

Kanderade citronskivor: Skölj citronen. Skiva den tunt och ta bort kärnorna. Lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Sila av vattnet och upprepa två gånger till. Koka upp socker, vatten och sirap till en lag. Lägg ner citronskivorna och låt sjuda i ca 10 minuter eller tills lagen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt skivorna svalna i lagen.

5.

Skär kakan i rutor och garnera med kanderade citronskivor. Förvara citronrutorna i kylskåp. Men garnera med citronskivorna vid servering.

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1 dl riven kokos

100 g smör

ca 1 msk mjölk

Citronfyllning

3 msk Maizena majsstärkelse

3 dl matlagningsgrädde

8 ägg

2 msk rivet citronskal

3 dl pressad citronsaft

Kanderade citronskivor

1 ekologisk citron

1 dl strösocker

1 msk ljus sirap

1 dl vatten