back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Citronkrämfyllda munkar

  • ca 10 stycken

Munkar är vansinnigt goda - framförallt när det är nybakade. Här fyller vi dem med en len vaniljkräm smaksatt med citron.

Hur

Gör så här:

1.

Citronkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även ner stången och tillsätt mjölk. Koka upp och dra av från värmen. Låt stå och dra i ca 15 minuter. Plocka bort stången.

2.

Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse. Häll ner i kastrullen med mjölken. Värm under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, ta bort från värmen och vispa ner smör och citronskal. Täck krämen med plastfolie så att det inte bildas skinn på den. Låt kallna och tillsätt sedan lemon curd. Förvara kallt tills munkarna är klara.

3.

Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ner mjölken så att jästen löses upp. Lägg ner klickar av smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, bakpulver, salt, ägg, citronskal och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt tills degen har dubblat i storlek, ca 40 minuter.

4.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den 1 ½ - 2 cm tjock. Låt vila i ca 10 minuter. Stansa sedan ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Lägg rundlarna på en bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt tills munkarna har dubblat i storlek, ca 1 timme.

5.

Värm oljan till 180° i en kastrull. Fritera munkarna i omgångar tills de är gyllene runtom, ca 2 minuter på varje sida. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Rulla munkarna i strösocker.

6.

Fyll en spritspåse med tyll med citronkrämen. Spritsa in kräm i varje munk.

7.

 

Ingredienser

Ingredienser

25 g jäst

1 1/2 dl mjölk

50 g smör, rumsvarmt

3/4 dl strösocker + ca 2 dl till garnering

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 ägg

rivet skal från 1 citron

ca 6 dl vetemjöl

ca 1 liter frityrolja

Citronkräm

1 vaniljstång

2 dl mjölk

½ dl strösocker

2 äggulor

2 msk maizena

1 msk smör

½ dl lemoncurd

1 tsk rivet citronskal