back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Chokladdoppade marängtoppar

  • ca 20 st

Vår mamma Helene, som vi har fått vår stora passion för matlagning ifrån var faktiskt inte så mycket för sötsaker. Men så hade hon en ”guilty pleasure” – nämligen mums-mums. Det fanns alltid ett paket mums-mums i hennes kylskåp och faktum är att de är ju faktiskt himla goda. När vi höll på skriva vår bok ”Från grunden” så tänkte vi – dessa måste man ändå kunna göra själv och tänk så mycket godare de måste bli! Sagt och gjort, här kommer vårt recept på mums-mums, eller vi menar chokladdoppade marängtoppar!

Hur

Gör så här

1.

Stansa ut rundlar i rånen, 6 – 7 cm i diameter.

2.

Koka upp vatten, socker och glykossirap i en kastrull. Låt sjuda tills sockerlagen är 106 grader. Använd en digital stektermometer för att kontrollera temperaturen.

3.

Låt gelatinpulver och ½ dl vatten svälla i en skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. När sockerlagen har rätt temperatur, rör ner gelatinet och blanda tills det smälter. Häll sedan ner lagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning (helst med elvisp). Vispa tills krämen har svalnat och blivit en fast maräng. Vispa ner vaniljsockret.

4.

Spritsa ut maränger på de runda rånen och lägg dem i frysen. Ta ut dem efter cirka 1 timme.

5.

Strax innan du tar ut topparna från frysen, smält chokladen över ett sjudande vattenbad. Blanda den med oljan. Doppa sedan marängen i chokladen, låt rinna av och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Ingredienser

Ingredienser

20 smörgåsrån

1 ¼ dl vatten

3 ½ dl strösocker

½ dl glykossirap

2 msk gelatinpulver + ½ dl vatten

4 äggvitor (från medelstora ägg)

1 tsk vaniljsocker

ca 400 g mörk eller ljus choklad

2 tsk neutral olja

Tips!

För att förenkla använder vi ofta köpta smörgåsrån till bottnarna. Vill du göra en marängtopp helt från grunden kan du använda hembakade mördegskakor i stället för rån.