Stansa ut rundlar i rånen, 6 – 7 cm i diameter.
Vår mamma Helene, som vi har fått vår stora passion för matlagning ifrån var faktiskt inte så mycket för sötsaker. Men så hade hon en ”guilty pleasure” – nämligen mums-mums. Det fanns alltid ett paket mums-mums i hennes kylskåp och faktum är att de är ju faktiskt himla goda. När vi höll på skriva vår bok ”Från grunden” så tänkte vi – dessa måste man ändå kunna göra själv och tänk så mycket godare de måste bli! Sagt och gjort, här kommer vårt recept på mums-mums, eller vi menar chokladdoppade marängtoppar!
1.
Stansa ut rundlar i rånen, 6 – 7 cm i diameter.
2.
Koka upp vatten, socker och glykossirap i en kastrull. Låt sjuda tills sockerlagen är 106 grader. Använd en digital stektermometer för att kontrollera temperaturen.
3.
Låt gelatinpulver och ½ dl vatten svälla i en skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. När sockerlagen har rätt temperatur, rör ner gelatinet och blanda tills det smälter. Häll sedan ner lagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning (helst med elvisp). Vispa tills krämen har svalnat och blivit en fast maräng. Vispa ner vaniljsockret.
4.
Spritsa ut maränger på de runda rånen och lägg dem i frysen. Ta ut dem efter cirka 1 timme.
5.
Strax innan du tar ut topparna från frysen, smält chokladen över ett sjudande vattenbad. Blanda den med oljan. Doppa sedan marängen i chokladen, låt rinna av och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.
20 smörgåsrån
1 ¼ dl vatten
3 ½ dl strösocker
½ dl glykossirap
2 msk gelatinpulver + ½ dl vatten
4 äggvitor (från medelstora ägg)
1 tsk vaniljsocker
ca 400 g mörk eller ljus choklad
2 tsk neutral olja
För att förenkla använder vi ofta köpta smörgåsrån till bottnarna. Vill du göra en marängtopp helt från grunden kan du använda hembakade mördegskakor i stället för rån.