back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Choklad­doppade kanderade äpplen

  • 6 stycken

En amerikansk jultradition med sötsliskiga kanderade äpplen doppade i choklad.

Hur

Gör så här

1.

Skölj och torka äpplena noggrant. Ta bort stjälken. Tryck ner en träpinne djupt i varje äpple där stjälken har suttit. Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt.

2.

Blanda socker, vatten, sirap och kanelstång i en liten tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 154 grader. Ta av från värmen. Fiska upp kanelstången.

3.

Doppa ett äpple i taget i sockerlagen. Om man vickar på kastrullen lite grann blir det enklare att doppa äpplet och få det helt täckt av sockerlag. Låt överflödig sockerlag rinna av och ställ sedan äpplet på plåten. Låt äpplena svalna och stelna.

4.

Smält valfri choklad över ett sjudande vattenbad. Doppa de kanderade äpplena i chokladen och strö sedan över nötter eller kokosflingor. Man kan även ringla chokladen över äpplena – det blir särskilt fint att ringla över alla tre chokladsorter. Låt stelna och servera direkt.

Tips!

1.

Slå in i cellofanpapper och ge bort som present. Tänk bara på att kanderade äpplen håller inte så länge.

Ingredienser

Ingredienser

6 äppelklubbor

6 äpplen

6 träpinnar eller glasspinnar

5 dl strösocker

2 1/2 dl vatten

2 dl ljus sirap

1 kanelstång

100 -200 g mörk choklad

100 -200 g mjölkchoklad

100 -200 g vit choklad

valfri finhackade nötter

kokosflingor