back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Chili con carne

  • 4 portioner

Chili con carne blir nästan godare om den får stå i några dagar – vilket gör den till den perfekta rätten att göra i ordning i förväg. Lisa gjorde en stor sats och fryste in förra veckan och tog med sig upp hit till Vemdalen där vi nu spenderar sportlovet. Efter en lång dag i skidbacken när alla är trötta behöver vi bara värma på den.


Hur

Gör så här

1.

Putsa köttet och skär det i små bitar.

2.

Skala lök och vitlök och finhacka. Kärna ur och finhacka jalapeño-chilin.

3.

Värm oljan i en stekgryta, bryn köttet på hög värme och lägg åt sidan.

4.

Sänk värmen och stek lök, vitlök och jalapeño i den odiskade grytan i några minuter.

5.

Rör ihop kakao, alla kryddorna och socker med 2 msk vatten. Rör ner i grytan och fräs i någon minut.

6.

Tillsätt köttet, krossade tomater, tomatpuré, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 1 ½–2 timmar, tills köttet är mört och nästan all vätska har kokats in.

7.

Tillsätt bönorna ca 10 minuter innan grytan är klar.

8.

Smaka av med salt och peppar. Garnera med hackad koriander. Servera med ris eller tortillachips.

Ingredienser

Ingredients

ca 750 g högrev, rumstempererad

1 msk neutral olja

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 grön jalapeño eller grön chili

2 tsk kakao

1 msk chilipulver

ca 1 tsk chilipeppar

1 tsk spiskummin

1 tsk torkad oregano

1 tsk malen koriander

3 msk farinsocker

2 msk vatten

1 förpackningar krossade tomater á ca 400 g

1/2 dl tomatpuré

4 dl vatten

1 tärning köttbuljong

1 förpackning kokta kidneybönor, á 390 g, avrunna
1 förpackning kokta svarta bönor á 390 g, avrunna

½ – 1 tsk salt

1 krm svartpeppar

hackad koriander till garnering