back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Chicken Pot Pie

  • ca 4 portioner

I både England och USA är matiga pajer snarare grytor som täcks med ett lock av deg. Denna ”Chicken Pot Pie” är en klassiker och vi minns med värme när vår mor serverade den under vår uppväxt i USA. Servera den rykande het för att värma dig en kylig höstdag.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Skär kycklingen i tärningar.

3.

Skala lök och vitlök och finhacka. Skala morot och palsternacka och skär i tärningar. Skär champinjonerna i mindre bitar.

4.

Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i några minuter.

5.

Tillsätt morötter, palsternacka och champinjoner och fräs i ytterligare några minuter. Lägg åt sidan.

6.

Värm upp resterande olja i stekpannan och stek kycklingen tills den är genomstekt.

7.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning och rör om i någon minut.

8.

Tillsätt buljongen lite i taget under vispning.

9.

Tillsätt grädden och låt koka upp. Sjud tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.

10.

Blanda sedan ner de stekta grönsakerna, kyckling, ärtor och persilja.

11.

Kavla ut smördegen lite lätt (om den inte redan är utkavlad) och klä en ugnsform. Man kan behöva skarva smördegen något. Se till att ca 2 centimeter smördeg hänger över kanten. Spar lite deg till locket!

12.

Häll ner fyllningen i formen.

13.

Kavla ut resterande deg och lägg över formen som ett lock. Nyp ihop med degen som hänger över kanten så att det sluter tätt.

14.

Skär ut eventuellt några garnityr med överbliven deg och dekorera pajen.

15.

Pensla med ägget. Skär några snitt i locket för att släppa ut ånga.

16.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

17.

Låt stå och vila i 10 minuter innan servering.

Ingredienser

Ingredienser

2 kycklingfiléer

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

200 g morot

200 g palsternacka

100 g champinjoner

ca 4 msk olivolja

50 g smör

1 dl vetemjöl

5 dl hönsbuljong

1 dl vispgrädde

2 dl gröna ärtor

3 msk persilja

salt och svartpeppar

2 - 3 smördegsplattor (ca 150 g)

1 vispat ägg