Lägg bönorna i blöt i rikligt med kallt vatten i 12 timmar. Skölj bönorna och lägg i en stor kastrull. Fyll på med vatten till strax över bönorna, ca 3 cm.
Grunden till en cassoulet är alltid bönor och olika sorters kött - exakt vilken sorts bönor och kött beror dock på vem du frågar och var du är. Här blandar vi anka, fläsk och korv. Om du inte hittar toulousekorv går det lika bra med din favoritkorv - gärna dock en smakrik sådan. Ankconfit är anklår som ligger i ankfett i konservburk. Det finns att köpa på välsorterade matbutiker eller online. Cassoulet är en rätt mäktig och “bastant” rätt. Servera gärna med en fräsch sallad med vinaigrette.
Foto: Emma Shevtzoff
1.
Lägg bönorna i blöt i rikligt med kallt vatten i 12 timmar. Skölj bönorna och lägg i en stor kastrull. Fyll på med vatten till strax över bönorna, ca 3 cm.
2.
Lägg ner fläsklägget, en lök, vitlökshuvudet (oskalat), lagerblad och timjankvistar. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 45 minuter eller tills bönorna börjar bli mjuka.
3.
Sätt ugnen på 150 grader.
4.
Ta bort lök och kryddor. Spar vitlökshuvudet och fläsklägget och lägg åt sidan. Sila av spadet, smaka av spadet med salt och lägg åt sidan.
5.
När fläsklägget har svalnat något, plocka isär den i bitar/strimlor. Lägg åt sidan.
6.
Värm burken med anklåren i ett vattenbad så att fettet smälter. Pressa den hela vitlöken ur skalet och blanda med ca 1 dl av ankfettet. Pressa även ner den råa vitlöken. Blanda försiktigt med bönorna.
7.
Plocka ur anklåren ur fettet och stek dem i lite av ankfettet så att du får gyllenbrunt krispigt skinn.
8.
Stek korvarna i ankfett. Tärna sidfläsket och stek även den i ankfett. Lägg åt sidan.
9.
Skiva resterade 3 lökar. Stek i ankfett i ca 20 minuter på låg värme.
10.
Varva bönorna med den stekta löken, fläsklägg och sidfläsk i en ugnsform. Toppa med korvarna och anklåren.
11.
Häll över bönspadet tills det nästan täcker allt.
12.
Stek ströbrödet med lite av ankfettet så att den får lite färg. Strö hälften av ströbrödet över ugnsformen.
13.
Ställ in i ugnen i ca 2 timmar. Så fort ströbrödet har bildat en skorpa, peta ner den i bönorna och strö över resterande ströbröd. Ställ tillbaks i ugnen. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg. Servera rykande het.
800 g torkade vita bönor
800 g rimmat fläsklägg (utan ben)
1 + 3 gula lökar, skalade
1 hel vitlökshuvud
1 lagerblad
2-3 timjankvistar
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor, skalade
2 ankconfit-lår
200 g toulousekorv eller annan valfri korv
400 g rimmad sidfläsk
2 ½ dl ströbröd