Bönor: Lägg bönorna i blöt i kallt vatten över natten.
Att ta till vara på dagsgammalt torrt bröd är det toskanska kökets specialité. Här rostar vi det och toppar sedan med bönor och en mustig buljong. Resultatet blir att brödet absorberar den smakrika buljongen och får ett mjukt och gott innanmäte men fortfarande krispig skorpa. För ytterligare krisp adderar vi prosciuttochips.
Foto Lisa Björner
1.
Bönor: Lägg bönorna i blöt i kallt vatten över natten.
2.
Sila bort vattnet från bönorna och skölj dem. Lägg bönorna i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 30 minuter.
3.
Skala löken och halvera. Skala vitlöken.
4.
Häll bort vattnet från bönorna och lägga tillbaks dem i kastrullen. Lägg ner lök, vitlök, olivolja, salt, timjan och parmesankanter. Häll på vatten så att det är ca 5 cm över bönorna. Koka upp och låt sedan sjuda under lock tills bönorna är mjuka. Detta kan ta upp till 2 timmar, beroende på hur länge bönorna blötlades. Se till att bönorna är hela tiden under vatten, om inte fyll på med lite till vatten.
5.
När bönorna är klara, plocka bort lök, vitlök, timjan och det som är kvar av parmesankanterna. Smaka av buljongen med citronsaft och eventuellt mera salt.
6.
Sätt ugnen på 200 grader.
7.
Pensla brödskivorna med olivolja. Rosta mitt i i ugnen i 5 – 10 minuter tills de är gyllenbruna.
8.
Lägg prosciuttoskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta prosciutton mitt i ugnen i ca 5 minuter, eller tills de är krispiga. Låt svalna någon minut och bryt sedan i 4 bitar.
9.
Lägg upp brödskivorna i djupa tallrikar. Toppa med bönorna. Riv över parmesan. Toppa med ett prosciuttochips, timjan, svartpeppar och lite rivet citronskal. Häll upp lite buljong i varje tallrik och servera direkt.
10.
11.
Tips!
12.
Det är trevligt att hälla upp buljongen i tallrikarna vid bordet till dina gäster.Tänk på att bönorna ska ligga i blöt över natten.
13.
När bönorna har kokats, men man inte vill äta dem direkt, kan de ligga kvar i sin buljong. Förvara kallt och värm sedan när de ska serveras.
14.
Tänk på att alltid spara parmesankanterna. Förutom att användas till denna rätt kan man lägga ner dem i tex en tomatsås.
Bönor
3 dl cannellinibönor, okokta
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ca 1 tsk salt
2 kvistar timjan
100 g parmesankanter
en skvätt färskpressad citronsaft
4 tjocka skivor surdegsbröd, t ex Levain
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 skivor prosciutto
Parmesan till garnering
repad timjan till garnering
nymalen svartpeppar
rivet skal från 1 citron