back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Brytbröd i form av en kräfta

  • 6-8 bitar

Dags för kräftskiva. Vissa rätter serverar vi alltid utan undantag och utan att ändra – men just brödet tycker vi är kul att variera när vi äter kräftor. Att forma degen som en kräfta är ett festligt och roligt sätt att bjuda på det. Tänk dock på att degen ska jäsa i 4 timmar – resultatet blir då ett mjukt, saftigt och gott innanmäte och frasig skorpa. Väl värt mödan alltså!

Foto Lisa Björner

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst.

2.

Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand.

3.

Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 4 timmar. En gång i timmen, tryck ner degen med en knytnäve.

4.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Ta ¼ av degen och forma till en boll. Detta blir ”huvudet”. Dela upp resterande deg i ca 12 delar – i olika storlekar. Forma varje degbit till en boll. Lägg bollarna på en plåt täckt med bakplåtspapper i formen av en kräfta. (se bild). Se till att det är lite mellanrum mellan varje boll så degen kan jäsa. Låt jäsa i 30 minuter.

5.

Värm ugnen till 200 grader. Lägg en ugnsform i botten av ugnen.

6.

Ställ in plåten med kräftan i ugnen och lägg en näve isbitar i ugnsformen. (isbitarna skapar fukt vilket ger brödet en fin skorpa). Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. Låt svalna något. Servera gärna nygräddat.

7.

Tips! Lägg två svartpeppar- eller kryddpeppakorn på huvudet som ögon på det färdiggräddade brödet.

Ingredienser

Ingredienser

25 g jäst

4 dl vatten

1 msk honung

5 dl vetemjöl

5 dl vetemjöl special

2 tsk salt

En näve isbitar