Kärna ur tomaterna och hacka dem.
Bruschetta som uttalas bruske´t:a (alltså med ”k-ljudet” och inte ”sh-ljudet”) är en av de enklaste och godaste italienska antipasto. Namnet Bruschetta kommer från ordet bruscare som betyder att ”grilla över kol”. Det sägs att rätten härstammar från antikens Rom då olivodlarna tog med sina oliver till de lokala olivpressarna och fick smaka sin nypressade olivolja på en skiva grillat bröd. Brödet kan även toppas med olika smaksättningar och variationerna är många – grönsaker, kallskuret, ost, bönor och så förstås den mest kända och populära – tomater!
1.
Kärna ur tomaterna och hacka dem.
2.
Rör ihop tomaterna med basilika och ca 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.
3.
Sätt ugnen på 200 grader.
4.
Pensla brödet med olivolja.
5.
Rosta brödet i ca 10 minuter eller tills de börjar blir gyllenbruna.
6.
Gnugga snittytan av vitlöken mot brödet.
7.
Toppa brödet med tomaterna. Garnera med basilikablad.
5-6 tomater
½ kruka, hackad plus några blad för garnering basilika
2 msk + 2 msk olivolja
efter smak salt
efter smak svartpeppar
4 skivor (alt 12 små skivor) lantbröd
1 klyfta vitlök, halverad