Smula ner jästen i en bunke. Knäck ner äggen och tillsätt nästan allt mjöl, socker och salt. Knåda till en smidig deg i matberedare i cirka 10 minuter.
Hemligheten bakom perfekt brioche är mycket smör i degen. Och sedan förstås en stor klick smör när den ska avnjutas nygräddad. Vill du vara riktigt dekadent gör du som i Italien – dela den på mitten och fyll med en kula glass. Här gräddar vi dem i små söta formar, men det går även bra att grädda direkt på en plåt. Det går även bra att skippa den lilla bollen ovanpå – de är lika ljuvligt goda oavsett.
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.
1.
Smula ner jästen i en bunke. Knäck ner äggen och tillsätt nästan allt mjöl, socker och salt. Knåda till en smidig deg i matberedare i cirka 10 minuter.
2.
Skiva smöret tunt med osthyvel och blanda ner lite i taget i degen. Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer. Knåda till en blank och smidig deg.
3.
Lägg degen i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.
4.
Ta fram degen och dela den i tolv lika stora delar. Bryt av en liten bit från varje del och rulla till en liten boll. Rulla de större degbitarna till större bollar.
5.
Smörj och mjöla små metallformar eller en muffinsplåt. Lägg ner de större bollarna, eller lägg direkt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning och lägg försiktigt på de små bollarna.
6.
Låt jäsa i ca 2 timmar eller till dubbel storlek.
7.
Värm ugnen till 200 grader.
8.
Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla blandningen på briocherna.
9.
Grädda briocherna mitt i ugnen i 10 – 12 minuter. Täck med folie ifall de börjar få för mycket färg. Låt svalna.
25 g färsk jäst
4 ägg
5 - 6 dl (300 - 360 g) vetemjöl special
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g, kylskåpskallt smör
1 lättvispat ägg
1 msk vatten